Smiješak za sve

Udruga za promicanje potreba djece i mladih

O udruzi

Udruga je osnovana u cilju promicanja, razvitka i unapređenja interesa djece i mladih te njihovog uključivanja u sve aspekte društvenog života.

Udruga organizira rad volontera s djecom i mladima te informira javnost o potrebi uključivanja djece i mladih u više aspekata društva.

Naši ciljevi su okupljanje djece i mladeži, poticanje međusobnog druženja, očuvanja i unapređivanja veza među mladima.

Organiziramo predavanja, susrete, savjetovanja, radionice, za članove i volontere udruge ali i za širu javnost.

Osnovani smo 04.11.2013. s ciljem pokretanja projekta Pripovjedač/ica priča za laku noć koji se u Rijeci pod vodstvom Udruge Portić provodi od 2009 godine.

Aktivnosti/projekti

Projekt je osmilila Ksenija Vičić koja  zajedno sa Udrugom Portić od 2009 godine provodi taj projekt u Dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci. Krenule su sa onkološkim odjelom a danas djeluju na tri odjela. Projekt je vrlo cijenjen među volonterima, medicinskim osobljem, a najviše među roditeljima i djecom koji su volontere prozvali Tete i barbe pričalice. Udruga SMIJEŠAK za SVE je u suradnji s udrugom 'Portić' organizirala te provodi ovaj projekt „Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Srebrnjak“ u Zagrebu.

Volonteri nakon završene edukacije odlaze u bolnicu na sat vremena i pričaju djeci priče. Nakon pričanja priča, volonteri zapisuju izvješća kojeg objavljuju na zajedničkoj interaktivnoj stranici, kako bi ostali volonteri i organizator dobili što potpuniji uvid u tijek provedbe projekta. Na istoj stranici, pomoću kalendara, volonteri samostalno planiraju vrijeme odlaska u bolnicu i vode evidenciju volonterskih sati koji će se po završetku projekta upisivati u volontersku knjižicu.

40-tak volontera su prošli edukaciju 10. i 11. siječnja 2014. u Zagrebu u OŠ Ivana Gorana Kovačića na Šalati.

Korisnici projekta su hospitalizirana djeca koja su na Odjelu za pulmologiju i alergologiju predškolske i školske dobi. Organiziranjem novog ciklusa volontera, novom edukacijom, planira se proširenje i na Odjel intenzivnog liječenja i Kardiološki odjel.

Svake večeri tri volontera idu na odjele gdje se nalazi oko 20-ero djece. Djeca su u dobi od 3-18 godina i zajednički se druže s volonterima. Djeci se nude priče koju volonteri sa knjižničarima odaberu. Uz priče ponude im se i društvene igre kojim volonteri žele pridobiti pažnju, smijeh i razigranost. Roditelji najčešće nisu prisutni, osim ako se radi o apartmanskim smještajima.

Projekt se provodi svaku večer uključujući vikende i blagdane kroz 10 mjeseci.

Voljeli bismo prikupiti donacije za ovaj projekt da možemo na jesen održati novu edukaciju teta i stričeka pričalica i tako se proširiti i na druge odjele u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Kontakt

Smiješak za sve — Udruga za promicanje potreba djece i mladih

Podaci za plaćanje

  • Žiro račun: 2340009-1110619089
  • IBAN: HR81 2340 0091 1106 1908 9
  • Opis plaćanja: Donacija
Dobri Buvljak, © 2022. Izradila Web.burza